Redningsvest - for din og familiens skyld.
Når man sejler er det vigtigt at tænke på sikkerheden, og det er her redningsvesten kommer ind i billedet. Synker/kæntre båden eller falder du over borde, kan en redningsvest redde dit liv.
Ifølge Dansk lovgivning skal alle fartøjer, der ikke er fortøjret i havn, have redningsveste eller svømmeveste ombord svarende til minimum det antal personer, som er ombord i skibet. Redningsvestene skal være Ce godkendte og passe til personen der skal bære den i vægt og størrelse.
Forskellige typer af redningsveste
Der findes forskellige typer af redningsveste, og det er vigtigt at vælge den rigtige vest, der passer til ens behov. Her er en oversigt over de forskellige typer:
Selvoppustelige redningsveste:
Denne type redningsvest er let og behagelig at have på. Vesten er udstyret med en patron, der kan udløses manuelt eller automatisk, og som puster vesten op. Denne type vest er velegnet til sejlads i i de fleste farvande i og omkring Danmark. Disse veste bør tjekkes og kontrolleres med jævne mellemrum og minimum én gang om året. Se sejlsikkerts video om servicering af oppustelige veste.
Skumredningsveste (faststofveste):
Denne type vest er fyldt med skum og er derfor mere robust end den selvoppustelige vest. Skumredningsvesten er velegnet til sejlads i kystnære farvande. Det er også denne type vest vi anbefaler til børnene, specielt når de skal lege og fiske på havnen.
Bælteveste:
Bælteveste er enkle og lette veste, der er velegnede til kortere ture i roligt farvand eksempel vis på SUP eller kajak. De er ikke designet til at vende en bevidstløs person om på ryggen, og derfor bør man ikke bruge dem som redningsvest.
Svømmeveste:
Svømmevesten er en let og behagelig vest, der er velegnet til svømning og andre vandsportsaktiviteter. Vesten er ikke designet til at vende en bevidstløs person om på ryggen, og derfor bør man ikke bruge den som redningsvest.
Forskellige klasser af redningsveste
Når man skal vælge den rigtige redningsvest, er det vigtigt at tage højde for ens behov og krav. Redningsveste skal være CE-mærket eller ISO-godkendt, og de skal være mærket med en klassificering, som fortæller noget om opdriften og hvor vesten egner sig til at blive brugt. Her er en oversigt over de forskellige klasser:
50 Newton
Svømmevest til øvede svømmere i nærheden af kysten og med hjælp i nærheden.
100 Newton
Redningsvest til brug i kystnært og beskyttet farvand.
150 Newton
Redningsvest til brug i alle farvande.
275 Newton
Redningsvest til brug i alle farvande med ekstreme vejrbetingelser.
Det er vigtigt at huske, at der skal være en passende vest til alle ombord, og at man skal vælge en vest med de antal Newton, der passer til ens behov.
Sådan servicerer du dine oppustelige redningsveste