Den rette påklædning når du sejler, kan gøre en kæmpe forskel. Der er ikke noget værre end at fryse, og kroppen skal bruge unødig meget energi på at forsøge at holde varmen.
Det kan være en jungle at finde ud af hvilke sejlertøj man skal. Der er mange faktorer der har indflydelse på valget af det helt rigtige sejlertøj, der findes nemlig mange forskellige typer af sejlertøj. Når det gælder pasformen, er der f.eks. her forskel på hvordan designet er fra de forskellige mærker. Nogle er slanke i designet og nogle er mere rummelige.
Det er derfor vigtigt at vælge den rigtige type sejlertøj, så du kan holde sig tør og dermed varm under netop den form for sejlads du udøver.
Sejlertøjets principper Lag på lag -1-2-3
Hvad enten du sejler eller står på ski gælder de samme principper når du skal klæde dig på til turen. 3-lags pricippet; opbyg din påklædning alt efter vejr og vind.
1. Svedtransporterende lag
Inderst mod kroppen, bæres et svedtransporterende lag, der sørger for at huden holdes tør. Her kan du sagtens bruge dit skiundertøj, det vigtige er bare at det er af et syntetisk maeriale der ikke holder på fugten. Det er et absolut "no-go" med bomulds t-shirts, da bomuld suger fugten, der så vil køle huden og du vil komme til at fryse.
Det er en fordel, at du altid bruger både lange underbukser og undertrøjer med lange ærmer, uanset om det er koldt eller varmt
2. Mellemlaget - Varmelaget
Dette lag er isoleringen som skal sørge for at holde dig varm. En god fleece eller en Primaloft er super god og du kan anpasse laget alt efter årstiden. Igen er det vigtigt at det er et materiale der ikke holder på fugten, men som er hurtigtørrende.
3. Skallaget
Dette lag beskytter imod udefra kommende påvirkninger som vind og vand. Det er vigtigt at dette lag er åndbart og kan slippe dampen ud når du er aktiv. De fleste sejlerjakker (nok alle) er i dag åndbare, der er dog forskel på hvor meget. Goretex er nok det der har den bedste åndbarhed og som kan holde i længst tid. Det er også de sejlersæt der er mest bekostelige. De lidt billigere modeller er oftest lavet i en coated metervarer, der også er åndbart , men levetiden er ikke så høj som Sejlertøj med membran opbygning.
Køb dit sejlertøj i den rette størrelse
Ved køb sejlertøj bør fokus være på funktion og komfort og skønhed bør komme sidst i dine overvejelser. Derfor er det vigtigt at du vælger sejlerjakke og sejlerbukser i den størrelse der passer og hvor du har en komfortabel bevægelsesfrihed, også i yderstillingerne.
Sejlerjakken
Når du skal invistere i en ny sejlerjakke er det en rigtig god ide at prøve den på. Du skal kunne strække armene frem foran dig uden at den strammer over skulderne og uden at ærmerne stumper. Sørg også for at der er plads til en god fleece trøje under.
Mogle vil også gerne kunne have en redningsvest under, MEN vi anbefaler at denne tages uden på jakken. Oppustelige redningsveste SKAL ALTID uden på tøjet.
Sejlerbukser
Her er det igen vigtigt at du har en god bevægelsesfrihed og kan komme i yderstillinger uden at bukserne snerre eller benene bliver for korte. Prøv dem på og sæt dig ned i hugstilling. Det skal ikke føles ubehageligt - og ja så har du nok en smule pose i buksebagen, men sådan er det.
Husk at du også her skal have plads til et varmelag hvis du sejler når det er køligt.
Selertøj kan have mange farver
Man kan selvfølgelig få sejlertøj i masser af farver og i og for sig er farven ligegyldigt. Dog bør man tænke på at man skulle kunne ses på vandet også i mørke. Alle rigtige sejlerjakker er udstyret med rigelig med reflekser og en flouroserende hætte der gør dig mere synlig hvis du skulle falde overbord og skal findes. Derudover har du jo selvfølgelig din redningvest på som som udgangspunkt tager højde for farvens synlighed. Hvis du vælger at sejle med en svømmevest i en diskret farve bør du endnu mere tænke på din sikkerhed og synlighed og vælge en farve på dit sejlertøj der kan ses på vandet.
Vask og pleje af dit sejlertøj.
Pas godt på dit sejlertøj så det kan holde i mange år. Med et par gode fif kan du have glæde af dit funtionelle sejlertøj i lang tid.
Skyl med ferskvand
Du bår jævnligt skylle dit sejlertøj med ferskvand. Efter en tid på vandet, hvor bølgerne har gået højt, vil der være ophobet sig en masse salte i stoffet. Dette vil tiltrække og holde på fugten og medfører at åndbarheden forringes.
Vask af sejlertøjet
Selvfølgelig skal vores sejlertøj vaskes, men vi kan faktisk vaske livet ud af det. Så vask det kun når det er nødvendigt og brug et vaskemiddel der er beregnet specielt til åndbare materialer. Når du vasker sejlertøjet vil du også vaske imprægnering af så at stoffet ikke længere skyr vandet. ( dit sejlertøj bliver ikke utæt, men stoffen bliver vådt og tungere) Derfor bør du eftervask påføre en ny omgang impregnering. Du kan imellemvask pletvaske med lidt sulfo på en klud hvis ærmekanter eller lignende trænger til en opfrisker.
Opbevaring af dit sejlertøj
Sørg for at dit sejlertøj er tørt (og fri for salt) når du hænger det væk. Der er ikke noget værre end at skulle krybe i et sæt sejlertøj der lugter jordslået og grimt. Når du pakker båden ned for vinteren så tag sejlertøjet med hjem i varmen.
Beskyt også hænder og hoved
Fuldend selertøjet med ordentligt fodtøj
Det er yderst vigtigt at du står godt fast på dækket når du sejler, derfor en rigtig god sejlersko eller støvle faktisk en del af dit sikkerhedsudstyr, der sikre at du ikke kommer tilskade eller falder overbord.
Dit fodtøj beskytter samtidig dine tæer imod "dimser" der er monteret på dækket.
Den rigtige sejlersål.
En sål på en sejlersko eller sejlerstøvleer anderledes end dine normale kondisko og dine vandrestøvler.