Coelan lakering step by step

Coelan blank lak - verdens bedste lakBrugen af Coelan

Som med alt andet lak og malingsarbejde, er det forarbejdet der lægge grund til det endelige resultat. Derfor er det her du skal være ekstra omhyggelig.
En behandling med Coelan® Boat Coating kan holde i rigtig mange år, så du kan lige så godt gøre det grundigt første gang.

  • Mål op

Opmål arealet der skal behandles, så du har en idé om antallet af m2. Lav eventuelt en liste med overfladetype der skal behandles og antal m2.Dette gør det meget lettere at købe den rigtige mængde Coelan® Boat Coating og den rigtige Coelan® Primer.

Forbrug pr/m2.

  • Behandling af træ

    Coelan® Primer        200 ml
    Coelan® Boat Coat         1000 ml.
    Coelan® fortynder         400-900 ml

     

    Behandling af glasfiber/ aluminium
    Coelan® Boat Coating    1000 ml.
    Coelan® fortynder         400-900  ml

    Behandling af gummi og vinyl
    Coelan® Boat Coating    750 ml.
    Coelan® fortynder         300-750 ml

  • Afrens alt gammel lak.

afrensning af gammel lak med varmepistol.

Slebet og klar til lakering med Coelan

Brug en varmluftpistol og en god skraber.
Pas på ikke at beskadige træet eller omkringliggende glasfiber.

Ved kemisk afrensning skal man sikre sig at der ikke efterlades rester heraf i træet.   
Slib med sandpapir korn 80 på langs af åreretningen indtil alle lakrester er væk og træet får sin naturlige farve, helt jævn og fint og uden skjolder,klar til at blive lakkeret.

  • Afvask med ferskvand.

Hvis den gamle lak har haft skader og utætheder, så kan der være trukket vand og salte ind i træet, og det vil med tiden give misfarvninger. Når træet er afrenset skylles med ferskvand.
Træet skal så tørre ensartet op. Der hvor fugten bliver i træet og har svært ved at tørre, er saltkonsentrationen høj. Denne skal neutraliseres inden påføring af ny lak. Skyl træet gentagne gange over flere dage indtil træet tørrer ensartet op.

En god afdækning inden lakering

  • Afdæk

Dæk af med en god plastiktape som du kan lade sidde under hele arbejdet. Brug evt. gummifuge som afgrænsning, da du kan skære i overgangen. Er dette ikke muligt skal du sætte en ekstra afdækningstape oven på den første plastiktape, som du så fjerner mellem hvert lag.

  • Overdækning

Det anbefales at arbejde under overdækning for at undgå direkte sol og dug. Direkte sollys vil mange gange opvarme overfladen til over de anbefalede +30 grader C.

De fleste byggemarkeder har jævnligt tilbud på fornuftige partytelte der er ganske fortrinelig til opgaven. Hvis ikke de er høje nok, benene forlænges til den rette højde.

Altid en god ide at lakere under overdække

  • PrimingCoelan primer - grunder til træ inden lakering med Coelan bådlak

Når træet er helt afrenset og fri for salte, skal der primes.
Vælg den primer der passer til den træsort der skal behandles. Der er 2 primere med hver deres egenskaber.


Teak - gulpigmenteret primer, der sørger for optimal vedhæftning på fede træsorter som teal, fyr og origon.


Mahogny - en rødpigmenteret primer der med jernoxid sørger for maksimal beskyttelse mud UV skader specielt på mahogny og mørke træsorter.

Hvis der ønskes en anden farve tone kan primerne tones med Coelan® farvepasta.

 

1. lag primer

Træet primes 1 gang med den primer der passer til træsorten.
Det er vigtigt at primeren trækker ind i træet og ikke ligger på overfladen. Arbejd det ned i træet med en pensel og tør evt overskydende primer af med en klud.  

"Søsters hånd"

Træet tørres over med slibepapir 220 Dette for at tage de toppe,der kommer når træet rejser sig ved 1. priming. Altså er det en ganske let slibning med “søsters hånd”. Der skal ikke slibes mere under behandlingen, med mindre det er allerhøjst nødvendigt.

2. lag primer

Der primes igen umiddelbart herefter. På samme måde som første gang. Dette for at der også bliver primet der hvor der er slebet. Igen, primeren må ikke ligge på overfladen som en lak!

Sørg for at arbejde primeren ind i træet.


Når du har primet skal der lakkeres umiddelbart herefter helst inden for 30 min. Sørg for at planlægge arbejdet så at du kan give mindst 1 lag lak samme dag som du har primet sidte gang.

  • Lakering

Nu kan du begynde at påfører coatingen.
VIGTIGT. Fortynd altid Coelan® Boat Coating med Coelan® thinner helt op til 1:1, hellere for tynd end for tyk- et godt fif er at bruge en skumrulle til at tjekke  - Lakken skal suge ind i rullen og ikke lægge sig på overfladen. Så er den god at arbejde med.

VIGTIGT. Da coatingen hærder ved luftens fugtighed og temperatur, så kan konsistensen i dåsen variere fra dag til dag. Fortynd kun den mængde du kan nå at bruge og hæld det aldrig tilbage i dåsen.
Hold altid dåsen godt lukket.

Du kan vælge om du vil påføre med pensel, egnet skumrulle, malerpude eller sprøjte alt efter dine skills, dit temperemant og areal.

Lagtykkelsen på træ bør være 800my tørfilm og da tør-stofindholdet i Coelan® Boat Coating er ca 80% vil 1 liter lak på 1m2 efter hærdning give et lag på 0,8mm = 800my.
Til sammenligning er tørstofindholdet på en traditionel lak omkring 40-45%.

Pensel & rulle
Hvis du bruger pensel eller skumrulle - er overmalingsintervallet afhængig luftfugtighed og temperatur, du kan komme næste lag på når overfladen føles tør, under de optimale forhold er det ca 1 time.  
Påfør i flere tynde lag (10-15+) til du har forbrugt 1 liter Coelan®Boat Coating pr. m², du kan påføre helt op til 5 lag pr dag. Det er ikke antal lag der bestemmer hvornår du er færdig, men dit forbrug.

Sprøjte
Ved påføring anvedes en HVLP-sprøjte, med egnet udstyr.
Med sprøjte kan der sprøjtes vådt i vådt til det blanker helt op, derefter holdes en pause. Når du kommer til det næste dag vil du se at lakken har sluppet sine opløsningsmidler og sat sig så strukturen i træet vil træde igennem. Dette gentages indtil der er opnået en lagtykkelse på 800 my hærdet lak. Når Coelan® Boat Coating påføres med sprøjte må der beregnes en del spild, derfor er så forbruget skal
tillægges 20-30%

Du vil opdage at træstrukturen bliver mindre og mindre efter hver påføring og tilsidst er helt væk.

Det er vigtigt at være omhyggelig med pålægningen, da det er svært at slibe i den nycoatede overflade. Der skal ikke mellemslibes, medmindre det er strengt nødvendig
Lakken kan slibes efter ca. 2 dage, men vent til sidst i lakkeringens processen.

Hold gang i processen
Når du går igang så gør dig selv den tjeneste at hold processen igang.  For at undgå at slibe for vedhæftnig må der max. gå 7 dage dage mellem lagene.

  • Blank eller Mat

Ved opbygning af laklag, gælder det for alle laktyper, at man bruger en blank lak. Det er den reneste type der giver de stærkeste og klareste resultat.
Ønsker man det færdige resultat til at fremstå silkemat, afsluttes med Mat Coelan® Boat Coating.
Ved opbygning i mat lak risikerer man at få et uklar og mælket laklag.

TIPS

Når du åbner dåsen

Coelan® Boat Coating er tappet på dåser under vacum og derfor kan det være svært at få lågene af, uden at beskadige dåserne.
Prik et lille hul i dåsens låg, dette fjerne vacummet i dåsen og låget kan nu vippes af på normal vis.

Efter at låget er sat tilbage på dåsen, lukkes huldet med en kraftig plast-tape så dåsen igen er tæt. Sørg for at kanten af dåsen er ren inden låget sættes på.

 

Opbevaring i dåsen

Når dåsen har været åbnet er det vigtig at minimere adgang for fugt, derfor så læg låget over når du har taget det du skal bruge op i blandebøtten.

Når du er færdig for dagen så hæld fortynder i så det dækker overfladen, og sæt låget rigtigt på. Vær opmærksom på at tørre kanten af så ikke låget bliver limet fast.
 

Hæld aldrig tilbage i dåsen
Når du går igang med at lakkere, hælder du Coelan® Boat Coating  op i et blandebæger og fortynder til den rette viskøsitet og bruger direkte fra blandebøtten, bland ikke mere end du skal bruge.

Da Coelan® Boat Coating hærder ved luftens fugt og temperatur vil hærdeprocessen begynder når dette bliver tilført.
Hvis der er noget tilbage i blandebægeret når du er færdig for dagen, hæld da en god sjat forynder på toppen og læg låg på. Hvis det kan røres op næste dag er det bare at spæde op med ny lak og fortynder og fortsætte lakkeringen.

Der kan dannes små klumper og slim, er det tilfældet kan det sigtes fra i en malingssi.