Sikkerhed - Nødblus

Sikkerhedsudstyret er ekstremt vigtigt, så husk at have nødblus og andre nødsignaler ombord på båden, hvis nu det uheld ingen håber på sker, nu skulle ske og man ikke kan komme i kontakt med andre.

Der findes flere forskellige former for nødsignaler, men den mest kendte i Danmark er nok nødblus. Nødblus kan igen opdeles i flere forskellige former, hvor den traditionelle er håndblus. Som navnet lyder, produceret til håndholdt brug.

- Håndholdt rødt nødblus, affyres i nødstilfælde indenfor kort rækkevidde, som bruges til at lokalisere end position og viser overhængende livsfare. Har en brændetid på 60 sekunder med 15.000 lysestager og kan ses op til 2 sømil afstand.

- Håndholdt hvidt nødblus, affyres i nødsituation ved sammenstød eller for at vise kontakt. Bruges også til at belyse områder til eftersøgning og redningsoperationer. Har en brændetid på 60 sekunder med 2.500 lysestager og kan ses op til 2 sømil afstand.

Der findes nødblus som også skydes op i luften, dette er en såkaldt faldskærmsraket, hvor faldskærmen sørger for at holde nødsignalet svævende oppe på himlen, hvorefter det langsomt daler ned. Raketten driver en rød blænding fastgjort til en faldskærm til 300 m og brænder i 40 sekunder med 30.000 lysestager og kan ses op til 5 sømils afstand. Affyres i nødstilfælde.

Røgsignal orange er et kompakt, faldt top-nødsignal, som giver effektivt positions mærkning under redningsoperationer og kan bruges til at indikere vindretning. Laver tæt orange røg i mindst tre minutter.

 

Der findes ikke noget lovkrav om, at man skal have nødsignaler med ombord, når man sejler i Danmark. Der er dog nogle anbefalinger.

Sejlads under land

2 røde nødblus

2 orange røgblus

 

Kystsejlads

2 røde nødraketter

2 røde nødblus

2 orange røgblus

 

Sejlads fri af kysten

4 røde nødraketter

4 røde nødblus

2 orange røgblus