Redningsveste/svømmeveste - Forårsklargøring

Hvilken flydevest skal man bruge? 

Når man sejler er det vigtigt at tænke på sikkerheden, og det er her redningsvesten kommer ind i billedet. Synker/kæntre båden eller falder du over borde, kan en redningsvest redde dit liv. I 1992 trådte loven om redningsveste ombord, i kraft. Der skal være redningsveste til alle personer ombord, uanset hvilke fartøj det drejer sig om.

Der findes to typer veste.

Redningsvest eller svømmevest, som vælges alt efter hvad vesten skal bruges til.

Svømmevesten har en opdrift på 50 Newton, som er til de øvede svømmere i kystnært farvand og kun med hjælp i nærheden. Svømmevesten vil ikke kunne fastholde en bevidstløs person på ryggen, så vedkommende kan holde luftveje frie. Derfor bruges denne type vest ofte til kano/kajak.

Redningsvesten skal have en opdrift på minimum 100 Newton, for at den lovligt kan betegnes som en redningsvest. Der findes forskellige former for redningsveste, de to mest almindelige på det danske marked er, den oppustelige redningsvest og den almindelige faste redningsvest.

Den almindelige redningsvest er stor og klodset og kan være besværlig at bevæge sig i, men den klarer jobbet! Falder du i vandet, vender vesten dig automatisk om på ryggen, så dit hoved kommer fri fra vandet. Dette er specielt godt hvis du bliver slået bevidstløs. Sådan en redningsvest er dog ikke det rette valg, hvis du f.eks. skal fiske eller lave andet ombord på din båd, hvor du skal bevæge dig.

Den oppustelige redningsvest er lige så sikker som en almindelig redningsvest, og så er den lettere at have på og fylder ikke så meget. Du mærker næsten ikke, at du har vesten på, og du kan derfor bevæge dig frit, uden at føle dig hæmmet. Er uheldet ude og du falder i vandet, bliver redningsvesten automatisk pustet op og vender dig om på ryggen.

Oppustelige veste anbefales ikke til personer under 40kg.

Dog kan der være ting man skal tage ekstra hensyn til, når man har en oppustligvest. 

  • Patronen kan sidde løst. Så tjek altid at den er ordentligs spændt fast. 
  • Sørg altid for at patronen er fuld og dermed ikke brugt.